'Blijkbaar zat alles gewoon goed'
door Luc Oggel. woensdag 27 augustus 2008

Elia ter Wisscha en haar teamgenoot Ronnie den Boer tijdens de non-stop elfstedentocht per zeekajak in Friesland.foto Mathanje den Boer
BIEZELINGE - Alle ogen mogen dan de afgelopen weken op Peking gericht zijn geweest, Elia ter Wisscha uit Biezelinge heeft zondag in Friesland ook een prestatie van welhaast Olympisch formaat geleverd. Ze legde de non-stop elfstedentocht per zeekajak in 31 uur af, de snelste door een vrouw neergezette tijd tot nu toe. Kanovereniging Onder de Wadden uit Franeker organiseert de non-stop elfstedentocht per kajak jaarlijks. Alle steden uit de 'klassieke' elfstedentocht worden aangedaan, alleen nu niet op de schaats, maar per kajak. De dik tweehonderd kilometer lange tocht moet, zoals de naam al zegt, non-stop en binnen 36 uur worden afgelegd. Ter Wisscha had daar dus maar liefst vijf uur minder voor nodig. De 38-jarige Biezelingse, die - hoe kan het ook anders - als beleidsambtenaar sport bij de gemeente Goes werkt, staat er zelf ook nog van te kijken. "Het is gewoon gelukt, ik weet ook niet hoe het kan, want doping gebruik ik niet", klinkt het lachend. Het was niet de eerste keer dat Ter Wisscha meedeed aan de wedstrijd. In 2006 hield ze het naar eigen zeggen 'maar' zeventig kilometer vol, vorig jaar peddelde ze het hele traject in 32 uur. En afgelopen weekeinde dus ng een uur sneller. "Veel getraind heb ik eigenlijk niet echt, een keer een rondje Veerse Meer en nog vier keer een tochtje van anderhalf uur." De Biezelingse, lid van Kanoclub Zeeland, omschrijft het Friese evenement als een 'buffeltocht'. "Het is heel anders varen dan in Zeeland, je vaart daar door slootjes en het enige dat je ziet is riet. Behoorlijk saai dus, je moet jezelf echt steeds oppeppen om door te gaan." Om de drie, vier uur mag er even gestopt worden voor een kop koffie en een broodje, verder is het peddelen, peddelen, peddelen. Ook 's nachts. "Je mag de tocht niet in je eentje varen, want het risico bestaat dat je in slaap valt." Ter Wisscha vormde een team met Ronnie den Boer uit Hansweert, eveneens een fervent kanor. Aan de elfstedentocht per kajak doen jaarlijks ongeveer zo'n dertig veertig mensen mee. Zeeuwen laten zich amper in het hoge noorden zien. Ook de meeste leden van Kanoclub Zeeland wagen zich volgens ter Wisscha niet aan de tocht. "Ze vinden het gekkenwerk, omdat de kans op blessures erg groot is. Maar ik ben wel een beetje gek, ik wilde gewoon weten of ik het kon. Ik ben om dezelfde reden ook wel eens van Steenwijk naar Terneuzen gefietst." En de gevreesde blessures? "Nee, ik had niet eens spierpijn, ik ben alleen een beetje stijf. Blijkbaar zat alles gewoon goed."